Kenyérrecept mára!

 2013.02.24. 10:31
Minden napra friss kenyér!

 Olívás graham bagett 

 DSC06566_resize.JPG

Hozzávalók: 25-30 dkg-os kenyérhez

3 bögre graham liszt

1 ek búzasikér

10 szem olívabogyó

1 bögre víz

8 g  szárított élesztő

2 tk só

1 tk cukor

3 ek olíva olaj

A hozzávalókat tegyük edénybe és gyúrjuk össze. Meleg helyen pihentessük 1 órát, tegyük formába, majd sütőbe. A sütő aljára egy edénybe rakjunk vizet. 180 fokon süsük 40 percig.

DSC06560_resize.JPG

Ha kész kenjük le a tetejét olíva olajjal. Szép fényes lesz.

Jó sütést!

Zabos, köleses grahamkenyér

 

DSC07746_resize.JPG

Öregtészta:

  • 3 dl langyos víz
  • csipet só
  • 50 dkg liszt (BL 80-as)
  • 1 tk. cukor
  • 1.3 dkg élesztő

A hozzávalókat tedd a kenyérsütő gépbe, és 20 percig dagaszd. Aztán hagy, hogy túlkeljen. Tedd hideg helyre 10-12 órára.

Ha letelt a 12 óra, gyúrd gombóccá, és letakarva tedd hűtőbe. 1 hétig vagy akár 10 napig is eláll. Na ez az öregtészta kell a következő kenyérhez! Tönköly kenyér:

Hozzávalók:

  • 1,7 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav (gyógyszertárban beszerezhető, ez a C-vitamin)
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 30 dkg Graham liszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg kölesliszt 
  • 1 tk. cukor
  • 1.5 dkg friss élesztő
  •  A tészta hozzávalóit 20 percig dagaszd (én kenyérsütő gépben dagasztottam, ügyelve,  nehogy túl melegedjen, ezért a gépet nyitott fedővel dolgoztatom). Ha kész kézzel gyúrd át. Akkor jó, ha a tészta kicsit visszaüt, rugalmas. Tedd kelesztőtálba, és hagyd kelni kb. a duplájára. Közben nem árt, ha egyszer még átforgatod úgy húsz perc múlva. 
  • Rakd egy zsírpapírral kibélelt jénaiba, és keleszd a duplájára. Vágd be egy pengével a tetejét, és még hagyd 15 percig kelni, hogy a vágások szétnyíljanak.
  • A jénai tetejét spricceld be vízzel és tedd az edényre. 220-230 fokosra előmelegített sütőben süsd 50-55 percig, vagy amíg a kívánt színt el nem éri a kenyered. 

DSC07749_resize_resize.JPG

  • 10 perccel a vége előtt vedd le a jénai tetejét.Ekkor vastagabb lesz a kenyér héja. Szedd rácsra, spricceld meg hideg vízzel és hallgasd ahogyan cserepesedik, mint a Balaton jege, amikor recseg-ropog. 

 

 

 

 

LUSTÁK KENYERE

Egy igazán fantasztikus kenyér receptet ajánlok nektek, amit a lusták kenyerének is neveznek. Tegnap este sütöttem, mert nem hittem el, hogy otthoni körülmények között lehet ilyet alkotni. De lehet. Nem csoda, ez a valóság. Ropogós héj, puha belső. A régmúltat idézte bennem. 

DSC06981.JPG

Az internetem már olvastam, hogy Amerikában egy pék csak ilyen kenyereket készít és úgy hirdeti, hogy az ő 4 éves gyereke is eltudja készíteni. És tényleg nem ördöngösség.

A héja vastag, ropogós, a belseje kicsit tömörebb, de tele van lyukakkal. Ráadásul a várakozáson kívül alig van vele munka.

Laktató, de nem lehet egy szeletnél megállni!!!!

Jó előző este neki állni, mert a kelesztési idő hosszú. 12 órás kenyérnek is nevezik és állítólag Romániából érkezett el hozzánk is.

Hozzávalók:

(1 csésze 2,5 dl)

3 csésze BL 80-as liszt (fontos, hogy BL 80-as legyen vagy használj sima liszthez búzasikért)

1,5 csésze víz (ez 3,75 dl)

1 teáskanál szárított élesztő

1,5 teáskanál só

én adtam hozzá 2 evőkanál lenmag őrleményt, ízesítheted ahogy akarod

1 kerek jénai fedővel, vagy valamilyen forma, de le tudd fedni.

A lisztet szitáld át egy nagyobb  tálba, keverd hozzá a sót és az élesztőt.Öntsd hozzá a vizet magokat, és egy fakanállal keverd össze. Jól hallottad fakanállal keverd! Nem kell dagasztani, olyan lesz mint a sűrű galuska tészta. Ha elkeverted az anyagokat, takard le egy konyharuhával, és 12 órán át keleszted. Igen-igen 12 órán át NEM NYÚLSZ HOZZÁ!

12 óra után, kiborítod egy erősen lisztezett deszkára. Fogj egy lapos fakanalat, vagy palacsinta forgatót, és lapítsd el. Ha kézzel csinálod csupa ragacs leszel. Az egyik felét hajts be középre, majd a másik oldalát is. Aztán ugyanezt merőlegesen. Ezt azért tesszük, hogy megállítsuk az erjedési folyamatot, vagyis nyomorgatod a tésztát.

Lisztezd be, takard le és újra pihentesd fél órát.

Közben készítsd elő a jénait. Az aljára tegyél zsírpapírt vagy kend ki, és jól lisztezd be, hogy ki tudd venni belőle a kenyeret. Zsírpapír szerintem jobb.

Ez nem egy olyan kenyér amit meg tudsz formázni, a tepsiben sütés közben elfolyna. Ezért kell a forma.

Most ügyesen tedd a tésztát a jénaiba. Nem lesz egyszerű, egy sütőlapáttal könnyebb lesz. A hajtogatott fele legyen alul, bár ez a kelés után nem nagyon fog látszani.

Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. A kenyér tetejét spricceld meg vízzel, és szórd meg szitált liszttel. Erre azért van szükség, mert magas hőfokon sütöd, és így nem fog megégni a héja. Ha magokat is akarsz rá szórni azt a liszt előtt tedd meg.

DSC06977_resize.JPG

Fedd le, és 35 percig süsd, aztán vedd le a fedőt, és süsd még 25-30 percig. A hőfokon ne változtass. Meglátod, hogy a triplájára kel és szépen kireped ahogyan egy igazi kenyér.

Forrón az igazi.

DSC06991_resize.JPG

SÜTŐPOROS KENYÉR

Az utóbbi időben egyre többen tették fel nekem a kérdést, sütöttem már élesztő nélkül is kenyeret. Igen ritkán használom, de most újra elővettem, és nem csalódtam a régi receptben. Igazán kellemes ízű, ropogós héjú kenyér lett belőle. Mindenkinek ajánlom aki nem akar élesztővel kelesztett kenyeret készíteni.
 
th_1302509551_DSC08888_resize.JPG

Hozzávalók:

  • 20 dkg tönköly fehér liszt (vagy 10 dkg tönköly fehér, 10 dkg zabpehely liszt)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (5 rozs, 10 tönköly búza)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk sütőpor
  • 2,4 dl író (1 kis pohár joghurt vízzel kiegészítve)
  • 3  dkg puha vaj
  • 1 ek búzasikér

Az alapanyagokat dagaszd meg közepes keménységű tésztává. Ízlés szerint használhatsz további kiegészítőket, mint búzacsíra, tönkölykorpa, lenmag, más magok. Formázd tetszés szerint, és tedd jénaiba, vagy bármilyen más formába. Szórd meg a tetejét lisztel.

Tedd sütőbe 180 fokra és süsd 35-40 percig.

DSC08889_resize.JPG

 

MAGOS ROPOGÓS KENYÉR

 
Szeretem a magos kenyeret és most kaptam a Gréta fagyi Kis és Nagykereskedésben magkeveréket. Tartalmaz szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot, tökmagot.
Nem kellett külön-külön megvennem őket, csak beleszórtam a tésztába.
FotoFlexer_Photo.jpg
Kenyér recept:
2 pohár sima tönköly fehérliszt
1 pohár  teljeskiőrlésű liszt
3 dl víz
2 evőkanál olíva olaj
2 tk só
2 ek magkeverék
1/2 friss élesztő
FotoFlexer_Photo2_resize.jpg
Dagassz tiszta, sima, laza tésztát, hagyd kelni 60 percet, tedd kikent vagy kibélelt formába. Keleszd újra fél órát, vágd be, és süsd 200 fokon 60 percet fedővel és 15 percet fedő nélkül.
 
resize1.jpg

resize2_1.jpg
resize3_1.jpg
Nem fogsz csalódni!! Ropogós, ízletes és nagyon magos!

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsinalam.blog.hu/api/trackback/id/tr165034962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanDítě 2013.01.22. 16:09:04

egyből főoldal, gratulálok:)
a receptedet meg hétvégén ki is próbálom.

parajos tank 2013.01.22. 16:39:46

Minden napra friss kenyér???

Akinek erre minden nap van ideje, annak nyilván nincs más dolga.

Vagy én szervezem rosszul az napjaimat? :D

Én alig egy-két órával több időt töltök egy nap ébren otthon, mint ennek az elkészítési ideje. Ha ebbe bele kéne préselnem egy kenyérsütést, megbolondulnék :D

Pedig biztos fincsi :)

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.22. 17:24:24

@parajos tank: kenyérsütőgép. Abba csak beleszórod a hozzávalókat, bekapcsolod és (ha van időzítője), akkor ébredéskor ott a friss kenyér! :-)

parajos tank 2013.01.22. 17:27:04

@fidesz = népirtó csőcselék: tudom én, de itt ilyesmiről szó nem volt :D

Krisztina Leányvári 2013.01.22. 17:54:21

Kedves olvasók!
Blogot most indítottam, természetesen én sem vagyok hibátlan így akár nyelvtani hibát is véthetek, de az dobja rám az első követ...
Kenyeret sütni otthon élvezet és ezt az élvezetet szeretném belevinni a hétköznapok monoton tovasuhanásába.
Akinek nincs ideje az nem is olvassa ezt a blogot és nem is veszi a fáradságot, hogy egyszer is kipróbálja. Pedig ha megtenné.
Természetesen a receptet kenyérsütőgépben is el lehet készíteni, de ha egyszer kipróbáljátok sütőben, többet nem akartok gépben sütni.

Krisztina Leányvári 2013.01.22. 17:56:22

@parajos tank:
elkészíthető gépben is, ebben az esetben porélesztőt használjunk. De ha van időd és energiád próbáld ki sütőben. A tésztát a gépben is elkészítheted, dagasztó programon.

Krisztina Leányvári 2013.01.22. 17:57:18

@JanDítě:
Köszönöm, nem gondoltam volna, hiszen csak most indítottam.

könyvbolond_konyhatündér 2013.01.22. 18:08:13

Sokallom azt a fél élesztőt ilyen aprócska kenyérhez. Maximum egy negyed élesztő jár nálam egy kiló körülihez. Igaz, én már vagy 8 éve magam sütöm a kenyeret, nem minden nap, csak amikor már fogyóban van az előző adag, hetente 4-szer, 5-ször. Majd te is belejössz.

könyvbolond_konyhatündér 2013.01.22. 18:09:35

@Krisztina Leányvári:
Gépi kenyérhez is lehet normál friss élesztőt használni, nem kell a por.

Krisztina Leányvári 2013.01.22. 18:26:20

Szerintem minden kenyér más és más. Nekem ez a recept vált be azért osztottam meg. Az alapanyagok, a sütők sem egyformák, így minden kenyér más és más lesz:)

Krisztina Leányvári 2013.01.22. 18:28:46

@könyvbolond_konyhatündér:
nem mondtam, hogy nem lehet, de ha előző este készíted be akkor a por jobb. Vagy a sima élesztő kerüljön a liszt tetejére és ne érintkezzen a folyadékkal.
Egyébként nem az a célom, hogy profi pékek legyünk, hanem egy blog azért blog mert megosztjuk egymással a tapasztalatokat.
süti beállítások módosítása