Készítsd magad a tortillát!

 2013.04.21. 10:51

Imádom a tortillát, de sajnos nagyon drága és ha igazán jól akarsz lakatni egy családot, akkor egy csomag semmiképpen nem elég. Ezért úgy döntöttem, ezt is magam készítem el egy fantasztikus húsos töltelékkel.

Bármilyen töltelékkel megtölthető, lehet darált hús,  apróra vagdalt, csirke, pulyka vagy marha mi szem-szájnak ingere. Gazdagítsuk zöldségekkel, fűszerezzük gazdagon, azért mégiscsak Mexikó ízeit csalogatjuk elő.

image_1366443445888464_resize.jpg

 

Tortilla (tortijjának ejtjük):

Készülhet búza vagy kukoricalisztből. A tortilla a mexikói konyha szimbóluma. Vízzel és sóval készült speciális kukoricalisztből. Van olyan változata ahol fele-fele arányban keverik a kukorica lisztet és a búzalisztet. Zsiradékban kisütve fogyasztják. Ehhez egy speciális sütőt használnak. Sajnos nálunk nem lehet kapni vagy csak nagyon ritkán, de ha valahol sikerül hozzájutnunk, feltétlen vegyük meg.

A tortilla búzalisztes változatát főleg Mexikó északi részén készítik. A búzalisztet összekeverik vízzel és sóval, majd zsírt adnak hozzá. A tésztát kinyújtják, ellentétbe a kukoricalisztes változattal ezt ritkán sütik ki zsírban.

A tortilla az egyik leghasznosabb konyhai alapanyag, ugyanis rengeteg ételhez fel lehet használni. A tortilla tészta házilag is elkészíthető, amely sokkal egészségesebb és autentikusabb, mint a készen vásárolt termék.

Sajnos nagyon sok helyen lehet olyan tortilla recepteket olvasni, amelyek megvalósíthatatlanok, ugyanis „kukoricalisztet” írnak elő. Az igazi tortilla tényleg kukoricalisztből készül, de ez egy speciálisan előállított őrlemény – amelynek masa harina a neve. Csakis a masa harina alkalmas hagyományos tortilla készítéshez – a normál kukoricaliszt nem jó, mert a tortilla szétesik!

Mini tortilla

Hozzávalók

tortilla (búzalisztes)

50 dkg teljes őrlésű búzaliszt ( sima liszttel is tökéletes lesz)

1 mokkáskanál só

3 evőkanál margarin vagy olaj

250 (300) ml víz

A tortilla elkészítése:

  • A lisztet öblös tálba öntjük, hozzáadjuk a sót és a margarint. A liszt menyiségét nem lehet hajszál pontosan megadni, hiszen nagyon sokat jelent a liszt minősége is., de azon is múlhat mennyire friss az alapanyagunk.
  • Ezért inkább arra figyeljünk, hogy a tészta szép rugalmas és fényes legyen. Tehát, ha kell akkor kis vizet adagolunk hozzá, ha túl ragadós akkor egy kis lisztet. Ne legyen rágógumi-állagú, erre nagyon ügyeljünk, mert akkor lehetetlen lesz megformázni, hiszen állandóan visszaugorna a tésztánk.. Az első adag után rutin lesz a következő.
  • Az alapanyagokat jól gyúrjuk össze majd letakarva fél órát pihentessük.
  • A tésztából formázzunk 20 db golyót, jó nagy dió nagyságúakat. 
  • Most vegyünk két kb 20*20 nagyságú zsírpapírt és közé helyezzük a golyókat, majd sodrófával nyújtsuk 8-10 cm átmérőjűvé. Nagyon vékony 2 mm-es lapot kell kapnunk. Húzzuk le a felső réteg zsírpapírt és ha kell kézzel még húzhatunk a tésztán, de vigyázzunk ne szakadjon szét.
  • Forró serpenyőben, vagy palacsinta sütőben mindkét oldalát pirítsuk le szép aranybarnára. Süssük meg mind a húsz lapot. 
  •  

töltelék:

20 dkg marha, csirke vagy pulykahús csíkokra vágva (ha marhát használunk kérjünk a hentesnél húsmarhát aminek a főzési ideje fele annyi, vagy olyan részét ami puhább)

kevés olaj a sütéshez

15 dkg hosszú szemű zöldbab

15 dkg szemes kukorica (konzerv vagy fagyasztott, ha fagyasztott akkor a babbal együtt főzzük meg)

só, bor, 1 szem csili paprika (a paprikát vágjuk félbe, a magházat és ereket távolítsuk el és vágjuk nagyon apróra)

2 tk pirospaprika

 

  • A húst kevés olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel húsleveslével, és pároljuk puhára.
  • Közben a zöldségeket főzzük puhára.
  • Ha a hús megpuhult, szórjuk meg a pirospaprikával, pirítsuk fél percig és annyi húslével öntsük fel, hogy ne legyen leveses, hanem raguszerű. Mintha pörköltet készítenénk. Sózzuk, borsózzuk és adjuk hozzá a csilit. 
  • Keverjük bele a zöldségeket és töltsük meg vele a félbehajtott mini tortillákat. Ha gazdagon szeretjük, akkor szórjuk meg reszelt sajttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsinalam.blog.hu/api/trackback/id/tr345237153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása