Mióta a kecskét háziasították, ismerik a pásztorok a kecskesajtot. Karakteres, remek sajt, aki egyszer kipróbálja biztosan beleszeret.
Vendégeket vársz? Kedveskedj nekik egy gyorsan, könnyedén elkészíthető előétellel. Készítsd elő a gyomrukat a fő fogásra. Sokan nem gondolnak az előételre, ha vendégeket várnak, pedig igazán gyorsan elkészíthető egy-két harapnivaló, amivel feldobhatod a vacsit. Ráadásul miközben az ínycsiklandozó falatokat eszegetik, van idő a főétel tálalására.
Hozzávalók: 4 főre
1 cs leveles tészta (van amikor magam készítem el előző nap, de ha nagyon nincs időm akkor csalok, és a boltban veszem meg. Ráadásul egyik-másik igen kiváló minőségű)
1 rúd fűszeres kecskesajt
10 dkg füstölt sajt
1 tojás a kenéshez
mártáshoz:
10 dkg vaj
1 db füstölt tömlős sajtkrém
4 dl tej
2 evőkanál liszt
só, bors
- Nyújtsd ki a vajas tésztát. A bolti tésztát nem szabad hajtogatni, mert abszolút sütésre kész állapotban árulják.
- Darabold fel a sajtokat kis darabokra.
- Szaggass karikákat, én derelye készítővel készítettem, így volt egyszerűbb. Akinek nincs annak a pogácsa szaggatót kell használnia.
- Kend meg körben a tojásfehérjével.
- Tegyél bele egy kis kecskesajtot és egy kis füstölt sajtot.
- Hajtsd félbe és jól nyomkodd meg a szélét, mehet a tepsire.
- Kend meg a tojás sárgájával, és süsd 180 fokon kb 10-13 percig. Szép, aranybarna legyen a teteje.
- Készítsd el a a mártást.
- A vajat olvaszd meg egy lábosban, és add hozzá a lisztet. Pirítsd le, de ne égjen meg, csak 2-3 percig kell pirítani.
- Most végy egy habverőt és lassan csurgasd bele a tejet folyamatos keverés mellett. Kicsit fárasztó a mutatvány, de menni fog hidd el.
- A tejet lassan öntsd hozzá, és mindig csomómentesre keverd ki.
- Sózd, borsózd meg.
- A mártás akkor jó, ha egy kanalat belemártasz, és amikor megfordítod a mártás nem folyik le gyorsan, hanem szép lassan, és látni lehet a folyás irányát.
- Tálald kistányéron a mártással.