Nemcsak üdítő frissítő, hanem kiváló koktél alapanyag is lehet.
Sokan idegenkednek a sárga vagy kajszibarack szörptől a magas rosttartalma miatt. Pedig az egyik legnagyobb C-vitamin forrás, és zamatos nyári frissítő készíthető belőle.
Általában akkor készítem amikor a lekvárt főzöm be. A barackot cukorral (3 kg barack 50 dkg cukor) leöntöm, és egy órát állni hagyom. A levet amit ez alatt az idő alatt ereszt, leveszem egy edénybe a többit felteszem a lángra, és elkezdem forralni, rotyogtatni. Én nem vagyok az órákig tartó befőzés híve, és így több vitamint is megtartok a lekvárban. A levet amit ereszt folyamatosan leveszem, és hozzáöntöm a többihez.
20 perc múlva a legtöbb levet leszűrtem, és a maradék barackot lekvárnak elkészítem. Ki-ki ahogy szereti és a 3:1-ben híve vagyok. Gyors egyszerű, kevés cukor.
A baracklevet kétszer szűröm, egyszer egy műanyag szűrőn át, és egyszer egy sűrű szövésű hálón át.
Az így maradt tiszta szörphöz kb. 1l főzök egy cukorszirupot. 1 l víz és 50 dkg cukor. Én nem teszem bele az ajánlott 1:1 arányú cukrot, mert nekünk az túl édes. Ez megint ízlés kérdése.
Ha kihűlt a szirup a barackléhez keverem, és üvegbe töltöm. Direkt nem írtam tartósítószert, mert 1-2 nap alatt elfogy és hűtőben addig biztosan eláll.
Ha valaki télire tenné el a legegyszerűbb, ha megveszi a szörp tartósító kis csomagot, amit már ugyanúgy lehet kapni mint a 3:1-bent.