Magyarországon a sajtból készült ételek ásza hosszú ideig a rántott sajt volt.Később aztán a meleg előétel kategóriából kiszakadva rendkívül gazdagon és változatosan készítették el és készítik máig.
Az egyik ilyen felhasználási területe a hidegtálakon mutatkozik meg. Ezért következzen egy gyors és egyszerű recept a töltött sajttekercs.
· 10 dkg sonka
· 3 db főtt tojás
· 30 dkg trappista sajt vagy bármilyen kemény sajt
· 1 db tejszínes tömlős sajt
· 1-2 csokor petrezselyemzöld
· 1 ek mustár
· pici pirospaprika
· só
· bors ízlésnek megfelelően
A tojást főzzük keményre majd reszeljük le, a sonkát szeleteljük fel, keverjük el egy tálban őket az apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, mustárral és egy csipet pirospaprikával.
Most jön az izgalmas része, a sajtot tegyük egy nejlon zacskóba és tegyük lobogó, forró vízbe 30-35 percre hogy megpuhuljon.
Készítsünk el gyúródeszkán egy téglalap alakú folpackot és ezen nyújtsuk ki a sajtot. Dolgozzunk gyorsan, ne dermedjen meg túl hamar a sajt. Kenjük meg a krémmel és tekerjük fel. Csomagoljuk be a folpackba és tegyük hűtőbe. Ha kellően lehűlt felszeletelve tálaljuk.