Világjáró gasztroutazó!

Grasztroutazóm első helyszíne Mexikó! Kalandok, csodák, kulináris ételek maga a csodás Mexikó az, ahova gondolatban elviszlek benneteket. És, hogy a gondolat valóság legyen, Mexikó hangulatát vigyétek el otthonotokba e csodás recepttel.. 

A mexikói konyha az érzelmek konyhája.

Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság is egy palacsintaszerű lepényt jelent, amely rengeteg étel alapanyaga.

image_1364114438448541_resize.jpg

Dél-Amerikában, Kubában és Spanyolországban viszont a tortilla nem egy tésztalepény, hanem egy réteges omlett, amely általában krumplival és hagymával készül.
Az igazi, hagyományos tortilla oltott mészben áztatott kukoricából készül, amely a mai napig közkedvelt Dél-Mexikóban.
A lisztből vízzel elkeverve tésztát gyúrnak, kis gombócokat formálnak, majd laposra nyomnak, és forró, öntött vas grillsütőt mindkét oldalán átsütnek.
A hagyományos tortilla kb 12 cm átmérőjű, aránylag vastag, és kissé törékeny.
Miután Észak- Mexikóban az Egyesült Államok hatására elkezdtek búzalisztet termeszteni, a tortilla is megváltozott. 
Az USA-ban, majd a világ többi részén elterjedt tortilla, általában búzalisztből készül, így vékonyabb és szélesebb, mint a hagyományos. A konyhakész termékek nagy előnye, hogy egyből felhasználhatók, de a későbbiekben megosztom veletek a házi elkészítés praktikáit is.
Az ételek alapja a tortilla, amit az alapján neveznek el, hogy milyen formára van hajtva. A taco, a félbe hajtott, az enchiladas a tekercs...stb.
Enchiladas
Gyors, könnyen elkészíthető étel!
Alapanyagok 4-5 főre:
2 filézett csirke mell
1 cukkini
2 db nagyobb paradicsom
1-2 fej lila hagyma
1 TV paprika
1 piros kaliforniai paprika
egy kis olívaolaj
1 zacskó mozzarella
30 dkg trappista vagy mozarella
1 cs. tortilla (visszazárható tasakos)
Mártáshoz:
2-3 evőkanál olíva olaj
1 hámozott konzerv paradicsom
3 gerezd fokhagyma
friss vagy szárított bazsalikom 
1 szál újhagyma (vagy fél vörös)
Csípősen az igazi, ezért paprika krémet, Erős Pistát illik bele tenni!
Saláta:
Mindenki a saját ízlése szerint készítsen hozzá salátát, bőséges legyen, mintegy köretként. A kész ételhez tálalhatunk még kiegészítőként tejfölt vagy babpürét.
Elkészítése:
A csirkemellet feldarabolom, apró, hosszúkás csíkokra, majd sózom és olajon megpirítom. A hagymát, paprikát,cukkinit és a paradicsomot kockára várom. Bő olíva olajon megdinsztelem a zöldségeket, majd összekeverem a csirkehússal és a felkockázott vagy lereszelt mozarella sajttal. Ugye milyen gyors és egyszerű? Ez lesz a töltelék.
Most a tortilla lapot vesszük elő, ez laktató étel, egy felnőtt egy esetleg kettőt eszik meg belőle. A tortilla lapot folyó víz alá helyezem egy pillanatra, ettől visszakapja a lágyságát és könnyebben hajtogatható. A közepére halmozzuk a tölteléket. A két oldalát erősen középre hajtjuk majd az alját és a tetejét vissza gyűrjük. A kész tekercseket egymás mellé helyezve sütőlapra tesszük, és megszórjuk trappista vagy mozarella sajttal. Kb. 10 -15 percre előmelegített sütőbe helyezzük, amíg a sajt szépen ráolvad.
Amíg sül, készítsük el a mártást, aminél egyszerűbb nincs! Minden hozzávalót a turmixgépbe teszünk, és a kis konyhai robotunk dolgozik helyettünk.
Addig elolvashatjuk a legfrissebb híreket és készülhetünk facebook-on megosztani az elkészült alkotásunk fotóját. :)
A kész enchiladast salátával tálaljuk, meglocsoljuk a mártásunkkal, mellé öntünk még egy kicsit mártogatni és már Dél-Amerika ízvilágában találjuk magunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsinalam.blog.hu/api/trackback/id/tr435193637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása