Medvehagymás pogácsa
A tavasz első hírnöke a medvehagyma, régi magyar nevén sásihagyma, poszhagyma.
A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a barlangjából előmerészkedő medve elsőként ezt falja fel mancsszám, hogy szervezete erőre kapjon és megtisztuljon a hosszú téli bevermelés után.
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 1 csokor medvehagyma
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 25 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 dkg cukor
- 2 tk só
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral . A lisztet a margarinnal jól morzsoljuk el. Adjuk hozzá az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává. Pihentessük a tésztát fél óra hosszat.
A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtessük le, és vágjuk vékony csíkokra. A tésztát nyújtsuk ki, szórjuk rá a vágott medvehagyma felét, és az egészet csavarjuk fel, mint egy tekercset. A nyújtófával kissé lapítsuk el, hajtsuk félbe, és 20 percig langyos helyen pihentessük.
Pihentetés után ismét nyújtsuk ki, és szórjuk meg a maradék medvehagymával, majd az előbbi módon csavarjuk fel
Ujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát. Tetejét késsel rácsozzuk meg, és szaggassunk közepes méretű pogácsákat belőle.
Felvert tojással kenjük meg, a tepsiben még 10 percig pihentessük, majd 180 fokon süssük szép aranysárgára.