Medvehagymás pogácsa

A tavasz első hírnöke a medvehagyma, régi magyar nevén sásihagyma, poszhagyma.

A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a barlangjából előmerészkedő medve elsőként ezt falja fel mancsszám, hogy szervezete erőre kapjon és megtisztuljon a hosszú téli bevermelés után.

image_1365490808773488_resize.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dkg cukor
  •  2 tk só

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral . A lisztet a margarinnal jól morzsoljuk el. Adjuk hozzá az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává. Pihentessük a tésztát fél óra hosszat.

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtessük le, és vágjuk vékony csíkokra. A tésztát nyújtsuk ki, szórjuk rá a vágott medvehagyma felét, és az egészet csavarjuk fel, mint egy tekercset. A nyújtófával kissé lapítsuk el, hajtsuk félbe, és 20 percig langyos helyen pihentessük.

Pihentetés után ismét nyújtsuk ki, és szórjuk meg a maradék medvehagymával, majd az előbbi módon csavarjuk fel

Ujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát. Tetejét késsel rácsozzuk meg, és szaggassunk közepes méretű pogácsákat belőle. 

Felvert tojással kenjük meg, a tepsiben még 10 percig pihentessük, majd 180 fokon süssük szép aranysárgára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsinalam.blog.hu/api/trackback/id/tr165227983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása